Un centre per al patrimoni de Llagostera

zig_zag_1200

El Centre d’Interpretació de Llagostera Can Caciques és un equipament destinat a l’estudi, la preservació i la difusió del patrimoni llagosterenc, amb especial atenció a les col·leccions d’arqueologia i etnologia que custodia l’Ajuntament de Llagostera.

L’edifici, una casa amb una torre a dins

El centre Can Caciques, ubicat al nucli antic de Llagostera, és un complex format per dos edificis -un d’històric i l’altre de nova planta- que es connecten a través d’un pati interior. La casa coneguda com “Can Caciques” està documentada ja l’any 1561 i destaca per la presència al seu interior d’una de les torres del traçat emmurallat de la vila, la torre Gemma o d’en Rafart. El nom amb què popularment es coneix aquesta casa -i que dóna nom al centre- és degut a un dels seus propietaris històrics, la pubilla Collell i Casica (1737). Aquest immoble acull l’exposició permanent La vila emmurallada, mentre que a l’edifici de nova planta s’hi pot veure la permanent El privilegi del bosc i les exposicions monogràfiques que se succeeixen a La Temporal.

zig_zag_1200

Les col·leccions de Can Caciques

A l’exposició permanent El privilegi del bosc i a La Temporal es mostren les col·leccions mobles configurades a partir de l’activitat de dos grups d’aficionats locals a la història, el Centre d’Estudis de Llagostera (1967-1973) i el Centre d’Investigacions Culturals Lacustària (1980-1992). Entre 1993 i 1995 en van fer donació a l’Ajuntament de Llagostera, i des d’aleshores és el municipi qui n’ha tingut cura.
La col·lecció d’arqueologia està formada per peces sorgides de jaciments llagosterencs de diverses èpoques: Can Costa, Can Morató i Bruguera II (Paleolític Inferior); Bruguera I, Can Costa, Can Crispins, Tranquinell, la Font de Panedes i Can Nadal (Paleolític Superior); Can Crispins i Romanyà (Edat del Bronze); Sant Llorenç, Maiena, Can Pere Pere, Pocafarina, Can Morató i carretera de Tossa (Ibèric i Iberoromà).
El fons d’etnologia de l’Ajuntament de Llagostera està format per més de 2.000 peces de temàtica diversa, tot i que hi predominen les peces vinculades a la vida econòmica de la vila, tant de la pagesia com dels oficis artesanals i del bosc.

zig_zag_1200